mandag den 31. marts 2008

Dødt løb mellem Kjeldgaard og Baastrup

SF’s borgmester i København, Bo Asmus Kjeldgaard, udfordres af folketingsmedlem Anne Baastrup. Hvem står til at vinde? Hvem skal forvalte Villy-effekten ved valget i 2009? Bryggebladets politiske kommentator sætter odds.

Klummen blev bragt i Bryggebladet nr.6 /2008 den 1. april 2008.

BAG KULISSERNE

Af Jarl Cordua
redaktion@bryggebladet.dk

I den seneste klumme skrev jeg, at børne- og ungdomsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard var næsten sikker på at blive genvalgt til ny spidskandidat for SF, medmindre han blev udfordret af en kendt politisk personlighed fra SF’s folketingsgruppe. Det holdt stik.
Lige før Bryggebladet kom på gaden (men efter avisen var sendt til tryk), meddelte folketingsmedlem Anne Baastrup nemlig, at hun stiller op mod Kjeldgaard.
Alt tegner nu til et tæt løb mellem de to SF-personligheder.

Kamp til stregen
Da nyheden om Anne Baastrups kandidatur kom, bakkede næsten hele SF’s nuværende gruppe i Borgerrepræsentationen op bag hende.
Kun BR-medlem Frank Hedegaard fastholder sin støtte til Kjeldgaard, der derfor umiddelbart virker noget klemt.
Der er dog ingen tvivl om, at kandidaterne vil give hinanden hård kamp til stregen.
Bo Asmus Kjeldgaard har ét stærkt kort: Han kan henvise til sin lange kommunalpolitiske erfaring, mens Baastrup endnu ikke har fremlagt et kommunalpolitisk program, der adskiller sig markant fra, hvad der i dag er SF’s politik på rådhuset.
Ser man på, hvad udfordreren indtil videre har luftet om, hvad hun vil politisk i København, har hun holdt sig til overskrifter. Intet konkret har set dagens lys, og begge kandidater vil samarbejde med de radikale og Socialdemokraterne og fokuserer på politiske områder som børn, miljø og trafik, hvor de vil nogenlunde det samme.

Kendt kvinde
På den anden side har Kjeldgaard – til trods for at han har været borgmester i byen siden 1998 og to gange har været SF’s spidskandidat – stadig sit folkelige gennembrud til gode.
Anne Baastrup er som partiets mangeårige retspolitiske ordfører i Folketinget langt den mest kendte af de to politikere.
Det er især Baastrups køn og kendthed, der er baggrunden for, at nogle SF’ere ser hende som én, der netop kan matche den anden kendte kvindelige politiker i København: Ritt Bjerregaard.
Analysen er, at SF med en kendt kvindelig politiker øverst på listen simpelthen har en bedre chance for at veksle fremgangen i meningsmålingerne, som partiet har på landsplan, til flere mandater i Københavns Borgerrepræsentation.

Forstening og fornyelse
Baastrups afgang fra Folketinget vurderes som et logisk valg, da politikeren næppe kunne nå meget videre i Folketinget, hvor hun siden midtfirserne har været valgt på Fyn.
Efter valget er folketingsgruppen blevet fordoblet med mange nye, ambitiøse, yngre medlemmer. Foruden presset fra disse yngre MF’ere er der også et bredt ønske i selve partiet om fornyelse på en række af de tunge ordførerposter på Christiansborg.
Baastrup er næstformand i folketingsgruppen og har derfor uden tvivl fin føling med, at hendes tid som partiets retsordfører og socialordfører nok snart er ved at være forbi. Ved selv at annoncere sin afgang fra Folketinget efter næste valg kom hun måske en fyring i forkøbet.
I SF er der en forventning om, at Baastrup under alle omstændigheder havde mistet sine ordførerposter i forbindelse med en rokade inden for det kommende halve år.
Ved selv at gå nu – for at »søge nye udfordringer« –står Baastrup derfor med et langt bedre udgangspunkt til at fortsætte sin politiske karriere, end hvis hun blev.
I folketingsgruppen opleves Baastrup nogle steder som forstenet fortid, men som SF’s eventuelle spidskandidat og borgmester fremstår hun omvendt pludselig som den store fornyelse.
Baastrup satser under alle omstændigheder benhårdt på at blive SF’s borgmester nummer to, hvis partiet – som det ser ud nu – står til at få to borgmesterposter, som partiet havde i 1980’erne og starten af 1990’erne.

Urafstemning
Det er SF’s 3.500-4.000 medlemmer i København, der ved en urafstemning, som formentlig afholdes til maj, vælger en spidskandidat. SF-København har i løbet af det seneste år i øvrigt fået tilgang af omkring 1.000 nye medlemmer.
Lytter man til vurderingen fra SF’ere med kendskab til organisationen, bliver den udslagsgivende faktor for medlemmernes stemme, hvem af de to kandidater der i løbet af den interne valgkamp bedst er i stand til at overbevise medlemmerne, om de evner at sætte en ny kommunalpolitisk dagsorden.
Internt i SF’s gruppe i Borgerrepræsentationen har der længe været modstand mod Kjeldgaard, og uenigheden kulminerede, da gruppeformanden Bjarne Fey forlod sin post i efteråret i forbindelse med budgetforhandlingerne.
Kontroverserne mellem Fey og Kjeldgaard kom blandt andet til udtryk i sagen om en kommende sportshal på skolen her på Bryggen.
Bo Asmus og Ritt Bjerregaard var uenige om, hvilken kommunal kasse der skulle betale for den sportshal, som alle mente var den eneste rigtige løsning i forbindelse med den videre udbygning af skolen. På et tidspunkt så det ud til, at sportshallen helt ville blive droppet, men så gik Bjarne Fey i offensiven og undsagde sin egen borgmester.
Sagen endte i øvrigt lykkeligt for Bryggen, da en enig Borgerrepræsentation endte med at bevilge penge til sportshallen.
Modstanden mod Kjeldgaard stikker dog ikke dybt i SF’s organisation. Eksempelvis var SF’s formand i København, Jens Andersen, hurtigt ude og give Kjeldgaard sin støtte, da borgmesteren meddelte, at han genopstillede.

Kjeldgaard svag favorit
Baastrup har tidligere været en del af Villy Søvndals nære netværk, men det hjælper hende næppe meget i den interne valgkamp.
For ledelsen på Christiansborg holder sig på lang afstand af slagsmålet. Holdningen er, at det må de lokale SF’ere i København helt selv afgøre.
For nogle SF-græsrødder vil det måske netop tælle negativt i regnskabet, at Baastrup kommer »oppe fra systemet« og derfor ikke er groet op nedefra SF’s lokale rødder i København, til trods for at hun selv fremhæver at have haft bopæl i byen i 30 år.
Anne Baastrups mand er SF’s tidligere partisekretær Asbjørn Agerschou, som tidligere også var folketingsmedlem for partiet.
Agerschou beskrives som en kreativ og dygtig mand inden for politisk kampagne med mange fikse idéer, så han er nok et godt bud som Baastrups kampagnechef.
Uanset hvad er kampvalget næppe en optimal situation for partiet, for medmindre der findes en klar vinder, kan man næppe udelukke intern uro og ballade i partiet.
Det tegner til dødt løb. Skal Bryggebladet sætte odds, så spår vi, at Bo Asmus Kjeldgaard lige nu fører knebent 55-45 over Anne Baastrup. Kjeldgaard er dermed en meget svag favorit, men det kan den kommende tids valgkamp ændre på.

Mere om de to kandidater:

www.boasmus.dk

www.sf.dk/baastrup

Ingen kommentarer: