mandag den 18. juni 2007

Ny Alliance uden betydning i København

Kommentatorklummen bragt i "Bryggebladet" nr. 9. 23. maj 2007.

Af Jarl Cordua

Naser Khaders kometagtige parti Ny Alliance, der har i omegnen af 20.000 medlemmer har endnu ikke stiftet deres organisation på landsplan. Men med tiden vil de også stifte lokalforeninger og opstille til kommunalvalget blandt andet i København.

NA ikke i BR
Foreløbig har Ny Alliance ingen repræsentanter i Københavns Borgerrepræsentation (BR), men måske får de det inden næste kommunalvalg. For fristelsen til at stå øverst på stemmesedlen i København for et parti, der rider på en succesbølge, kan vise sig for stor for flere af de 55 BR-medlemmer, som i dag frister en tilværelse, som enten løsgængere eller føler sig ”marginaliseret” i sit parti. BR-medlemmer med idéer om at gå over til Naser Khader kan selvfølgelig også være drevet af Ny Alliances profil eller politik, selv om at det naturligvis stadigvæk er helt ubeskrevet, hvad partiets vision er for København.
Der er ingen blandt de fire løsgængere Finn Rudaizky, Louise Frevert, Winnie Berndtson eller Wallait Khan som p.t. har en politisk profil, der umiddelbart matcher Naser Khaders.
Der kan formentlig sidde BR-medlemmer hos Venstre, de konservative eller hos de radikale, som kunne føle sig fristet, men indtil videre bliver de, hvor de er.

Ritt har fuld kontrol
Ville NA kunne spille nogen rolle i Københavnsk politik? På den korte bane må svaret være et rungende nej. Indtil videre regerer overborgmester Ritt Bjerregaard med betydeligt flertal i Borgerrepræsentationen, der består af 19 socialdemokrater, syv radikale og syv fra SF og har fuldstændigt kontrol over begivenhederne. De tre partigruppe sidder sammenlagt på 33 ud af borgerrepræsentationens 55 mandater. Forestiller man sig en meget tænkt situation, at NA i fremtiden vil spille en væsentlig rolle i københavnsk politik, så skal seks borgerrepræsentanter pludselig forlade enten de radikale, SF eller Socialdemokratiet, og det tyder intet som helst på.
De radikale i København regnes også for at have holdninger, der ligger en del til venstre for Naser Khader, så derfor er det ikke indlysende, at radikale BR-medlemmerne går over til Ny Alliance.

Halvdelen smitter af
De første meningsmålinger har spået Ny Alliance i snit ca. 12 procent af stemmerne på landsplan.
En tommelfingerregel siger, at et parti til kommunalvalg får ca. 50 procent af fremgangen på landsplan. I forvejen er Ny Alliance med Naser Khader i spidsen et parti med appel til vælgere i storbyen. Hvis Ny Alliance kan holde tempoet oppe, blive repræsenteret i folketinget i 2008 og stadigvæk formå at være populære i befolkningen, så vil partiet - forsigtigt skønnet - kunne få i hvert fald seks procent af stemmerne ved valget til Københavns Borgerrepræsentation i 2009, hvilket svarer til tre mandater. Men flytter NA tre mandater til højre i salen, vil det ikke være nok til ændre på Ritt Bjerregaards flertal i dag på seks mandater, og også de borgerlige partier må formentlig afgive stemmer til Ny Alliance.
Bliver det et offentligt kendt ansigt, der ved kommunalvalget i november 2009 står i spidsen for Ny Alliance, vil han eller hun måske kunne trække et eller to mandater mere oven i de tre mandater.
I et meget optimistisk scenario, hvor Ny Alliance også i København får 12 procent eller ca. 27.000 stemmer, så vil partiet få syv mandater. Dvs. præcis det antal mandater, som de radikale råder over i dag på rådhuset. Et sådan kanonresultat for NA vil formentlig medføre, at de radikale samtidig bliver udraderet på rådhuset, og det er nok ikke særlig sandsynligt.
Min konklusion er derfor, at Ny Alliance næppe kommer til at spille nogen stor rolle i københavnsk politik foreløbigt.

Ingen kommentarer: